Destructoraaltje - hyacint

Gewas: Hyacint

Wetenschappelijke naam: Ditylenchus destructor

Groep: Aaltjes

Destructoraaltje hyacint: bladaantasting
Destructoraaltje hyacint: bolaantasting 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

In het blad en de bloemsteel ontstaan geelwitte tot lichtgroene vlekjes en streepjes; de laatstgenoemde som in rijtjes boven elkaar (foto 1).

Bij doorsnijden van de bol blijken één of meer, doorgaans in het centrum gelegen rokken geheel of gedeeltelijk aangetast te zijn. Het weefsel daarvan is droog en korrelig en licht- tot donkerbruin (foto 2). Deze symptomen lijken sterk op symptomen veroorzaakt door het stengelaaltje. De bollen kunnen ook symptomen vertonen die lijken op die van krasbodems. Zwaar aangetaste bollen verdrogen tijdens de bewaring.

Levenswijze

Levenswijze

Destructoraaltjes tasten voornamelijk vanuit besmette grond aan. Zonder waardplanten kunnen aaltjes maximaal twee jaar in de grond overleven. De aantasting komt slechts zelden voor en kan zich niet langdurig in een partij handhaven, in tegenstelling tot een aantasting veroorzaakt door het stengelaaltje.

Er zijn ca. negentig waardplanten van het destructoraaltje bekend, waaronder dahlia, iris, krokus, tulp, Camassia, Chionodoxa, Colchicum, Erythronum, Gladiolus nanus, Liatris, Muscari, Oxalis, Puschkinia, Tirgridia, aardappel, peen en sommige onkruiden als distel, klein hoefblad, paardenbloem en weegbree.

Maatregelen

Maatregelen

  • Aangetaste planten verwijderen en vernietigen.

  • Plantgoed na het rooien bewaren bij 30°C en na 3-6 weken een warmwaterbehandeling geven gedurende 2 uur bij 45°C.

  • Vruchtwisseling aanhouden van ten minste 1 op 3 met niet-waardplanten zoals lelie en narcis.

  • Besmette grond 8 weken inunderen of ontsmetten.

Meer informatie

Meer informatie

  •  

Â