Komkommermozaiekvirus - lelie

Gewas: Lelie

Wetenschappelijke naam: Cucumber mosaic virus (CMV)

Groep: Virussen

Komkommermozaïekvirus in lelie

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

De symptomen lijken op die van het leliemozaïekvirus, maar na de bloeiperiode gaan de lichtgroene vlekjes en streepjes bij Longiflorums vaker over in grijze necrotische vlekjes en bij Aziaten in bruine necrotische vlekjes.

Bij een hoekig mozaïekpatroon zijn de vlekken vaker geel en ze worden soms afgewisseld met kringvormige vlekken. De bladranden zijn soms gegolfd; bij diverse cultivars zijn de bladeren gekruld. Bloembreking gaat meer gepaard met bloemmisvorming.

Een nerfmozaïek bestaande uit scherp afgetekende, lichtgroene tot gele nerven meestal gepaard gaande met een sterke krulling van de bladeren en bloem(knop)misvorming is een typisch beeld voor komkommermozaïekvirus.

Het ziektebeeld is vaak heftiger bij gelijktijdige aanwezigheid van het symptoomloos lelievirus. Bij Longiflorums uit zich dat in necrotische vlekken in plaats van lichtgroene. Tijdens het groeiseizoen waarin de aantasting plaatsvindt, zijn de symptomen meestal beperkt tot de top van de plant. Late infecties worden pas het volgende seizoen zichtbaar, waarbij meestal de hele plant symptomen laat zien.

Levenswijze

Levenswijze

Het komkommermozaïekvirus (bolvormig; cucumovirusgroep) wordt door bladluizen op non-persistente wijze overgebracht. In Nederland komt het virus betrekkelijk weinig voor in lelies. Dit in tegenstelling tot warmere landen, waar het een duidelijk probleem kan vormen in vatbare cultivars, zoals 'Casa Blanca'. Het virus gaat niet met het zaad over.

Het virus heeft een brede waardplantenreeks waaronder anemoon, dahlia, gladiool, tulp, Hippeastrum en diverse onkruiden.

Maatregelen

Maatregelen

  • Uitgaan van virusvrije partijen.

  • Gewasbeschermingsmaatregelen gericht tegen nonpersistente virusoverdracht door bladluizen (minerale olie, pyrethroïde) in combinatie met vangstgegevens bladluizen.

  • Gewasbeschermende maatregelen tegen bladluizen zoals bladluizenvrije kassen (gaaskas, afgegaasde luchtramen in een kas), insecticiden.

  • Onkruidbeheer.

  • Het schubben van partijen die in warmere landen zijn geteeld vermijden of dergelijke partijen van vatbare cultivars vooraf laten toetsen.

Meer informatie

Meer informatie

  •  

Â