Bladluizen

Gewas: Diverse gewassen

Wetenschappelijke naam: Aphis fabae en Myzus perzicae

Groep: Insecten

Perzikbladluis
Zwarte bonenluis
Zwarte bonenluis
Aantasting zwarte bonenbladluis

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

De zwarte bonenluis en de groene perzikluis zijn algemeen voorkomende bladluizen op diverse gewassen.

Alleen al in Europa komen meer dan 800 soorten bladluizen voor. Bladluizen zijn 1,5 tot 4 mm lang, zacht en peervormig en hebben een kleine kop. Algemeen zijn de groene perzikluis (Myzus persicae subsp. persicae) en de zwarte bonenluis (Aphis fabae).

De zwarte bonenluis komt voor op zowel akkerbouwgewassen zoals veldbonen en bieten, als op sierheesters zoals kardinaalsmuts, Gelderse roos en sneeuwbal. Zwarte bonenluizen kunnen massaal voorkomen in de koppen van de planten en op jonge scheuten van heesters. Deze luizensoort veroorzaakt vooral zuigschade.

De groene perzikluis heeft een grote waardplantenreeks. De groene perzikluis is vooral schadelijk vanwege het overbrengen van virusziekten in diverse gewassen. Bladluizen scheiden honingdauw af. Dit vormt een zoete, plakkerige stof op het blad waarop roetdauwschimmels tot ontwikkeling komen.

Bladluizen prikken planten aan en onttrekken zo voedingsstoffen aan de plant. Bij het aanprikken van planten kunnen met virusziekte besmette luizen het virus overbrengen naar een andere plant. Vooral de vliegende generaties kunnen massaal virusziekten verspreiden.

Het speeksel van de bladluis kan een heftige ‘allergische’ reactie in de plant teweegbrengen, waardoor de groei sterk wordt geremd en er misvormde bladeren en scheuten ontstaan.

Levenswijze

Levenswijze

In aardappelen wordt de grootste schade veroorzaakt door de overdracht van virussen zoals bladrol- en Y-virus. De bestrijding bestaat uit een combinatie van het wegnemen van besmettingsbronnen, zoals het verwijderen van viruszieke planten (selecteren) en het inzetten van chemische middelen tegen de bladluizen zelf.

Voordat de zomervluchten van groene perzikluizen op gang komen, moet het loof van het aardappelpootgoed zijn gedood. Het tijdstip waarop de zomervluchten beginnen is afhankelijk van de weersomstandigheden in een bepaald jaar.

Maatregelen

Maatregelen

De grootste schade wordt veroorzaakt door de overdracht van virussen zoals bladrol en Y virus in aardappelen. De bestrijding bestaat uit een combinatie van het wegnemen van besmettingsbronnen, zoals het verwijderen van viruszieke planten (selecteren) en het inzetten van chemische middelen tegen de bladluizen zelf.

Voordat de zomervluchten van groene perzikluizen op gang komen, moet het loof van het aardappelpootgoed zijn gedood. Het tijdstip waarop de zomervluchten beginnen is afhankelijk van de weersomstandigheden in een bepaald jaar. Via internet (nak.nl) kan een teler zich een beeld vormen van de bladluisdruk en daar zijn bestrijdingsmaatregelen op afstemmen.