Valse meeldauw - komkommer

Gewas: Komkommer

Wetenschappelijke naam: Pseudoperonospora cubensis

Groep: Waterschimmels (Oömyceten)

Valse meeldauw op komkommer

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

Deze schimmel dringt de bladeren binnen waarna hoekige vlekken ontstaan begrensd door de bladnerven. De vlekken zijn eerst licht chlorotisch, vervolgens geel en daarna bruin.

Bij hoge luchtvochtigheid worden sporen gevormd aan de onderkant van het blad dat zichtbaar is als een paars pluis.

Levenswijze

Levenswijze

De schimmel heeft levend plantmateriaal nodig om te groeien. Korte perioden zonder komkommerplanten kan de schimmel overleven via sporen die aan de onderkant van zieke bladeren worden gevormd (de 'sporangia'). Langere perioden overleeft de schimmel met rustsporen (de 'oösporen') die in het blad worden gevormd. Voor kieming van beide typen sporen is (een dun laagje) water nodig. Bij kieming komen zwemsporen vrij die zich in water kunnen bewegen. De zwemsporen kiemen en infecteren het blad. Infectie treedt alleen op bij aanwezigheid van een waterfilm op het blad. De schimmel groeit vervolgens in het blad en vormt bij hoge luchtvochtigheid sporen (de 'sporangia') aan de onderkant van het blad.

Maatregelen

Maatregelen

  • Na de teelt alle plantresten uit de kas verwijderen

  • Kas ontsmetten indien valse meeldauw aanwezig was in de vorige teelt

  • Droog klimaat: lage luchtvochtigheid en condensatie op het gewas voorkomen. In een droog klimaat gaan bij Botrytis stengelaantasting wel veel meer planten dood

Â