Bramengalmijt - rode vruchtziekte

Gewas: Braam

Wetenschappelijke naam: Acalitus essigi

Groep: Mijten

Aantasting door bramengalmijt, korrels blijven rood en onrijp

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

Rode vruchtziekte in braam wordt veroorzaakt door de bramengalmijt. Rode vruchtziekte dankt zijn naam aan de rood en onrijp blijvende korrels van bramen. Rode vruchtziekte wordt vlak voor de oogst zichtbaar doordat de bramen niet geheel afrijpen.

Aangetaste vruchten smaken slecht en kunnen niet verkocht worden. De rode vruchten blijven tot het volgende voorjaar aan de struik hangen. Aantasting van de vruchten ontstaat doordat de bramengalmijt zijn eieren legt in de bloem. De daaruit ontwikkelende mijten zitten in de vrucht en spuiten een toxische stof in de korrels, waardoor deze niet verder rijpen. Aantasting kan ernstige vormen aannemen waardoor een groot gedeelte of soms de hele oogst onverkoopbaar is. De bramengalmijt is 0,18 mm lang, wittig van kleur en heeft twee paar "poten". Je hebt een 10-15x vergrotende loupe nodig om hem te kunnen zien.

Levenswijze

Levenswijze

Van de bramengalmijt overwintert alleen het vrouwtje als volwassen mijt achter de knopschubben of diep in knoppen. Vanaf oktober gaat ze in rust en begin maart komt ze weer tevoorschijn. Ze begint zich te voeden aan de openbrekende knop en de ontvouwende blaadjes. Vanaf begin april legt ze haar eieren tussen de haren aan de onderkant van het blad. Na enkele weken ontwikkelen zich daaruit de larven, die zuigen aan het blad. Vanaf half mei zijn ze ontwikkeld tot volwassen mijten, die vanaf begin juni hun eieren afzetten in de bloemen. Deze ontwikkelen vrij snel weer tot een nieuwe generatie mijten en zo kunnen er vanaf augustus tot oktober verscheidene generaties mijten ontstaan. Het zijn de mijten van deze generaties die in de vruchten de schade veroorzaken. Vanaf oktober gaan vrouwtjesmijten in rust in de knoppen.

Maatregelen

Maatregelen

Aangezien de bramengalmijt een vrij verborgen levenswijze heeft is bestrijding niet eenvoudig. Enige vorm van natuurlijke bestrijding kan aanwezig zijn, al is het effect daarvan onbekend. Insecticiden tegen bramengalmijt zijn momenteel niet beschikbaar. Wel blijkt spuitzwavel te werken al heeft dit middel, zeker bij gebruik in kassen, het nadeel van fytotoxiciteit. Andere maatregelen die genomen kunnen worden zijn:

  • het verwijderen van aangetaste vruchten om de populatie mijten laag te houden.

  • het verwijderen van afgedragen stengels vóór de winter.

  • elk jaar gebruik maken van nieuw plantmateriaal of een tweejarige teelt.

Meer informatie

Meer informatie

  •  

Â