Fluweelvlekkenziekte

Gewas: Prei

Wetenschappelijke naam: Cladosporium allii-porri

Groep: Schimmels

Kenmerkende ovalen olijfgroene vlekken

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

Bij prei is een viertal bladvlekkenziekten bekend, namelijk:

  • fluweelvlekken

  • papiervlekken

  • purpervlekken

  • zwarte strepen

Ook roest en Fusarium, in België roze rot genoemd, kunnen het blad van de plant aantasten.

Fluweelvlekkenziekte (Cladosporium allii-porri)

Op de bladeren ontstaan aanvankelijk kleine ovale vlekjes, die uitgroeien en in elkaar overgaan. Vanuit het centrum worden deze vlekken donker olijfgroen door de talrijke sporendragers met sporen die in de vlekken aanwezig zijn. Meestal is rondom de vlek een witte rand zichtbaar. Als gevolg van de aantasting sterft het blad af, beginnend boven de aantasting.

Levenswijze

Levenswijze

Vochtig weer en temperaturen tussen 9 en 12°C bevorderen de ziekte. Teel minder gevoelige rassen, constante en rustige groei, minder diep planten en later aanaarden + middelen bij eerste verschijnselen.

Maatregelen

Maatregelen

Mits tijdig met de bestrijding wordt begonnen, kunnen de meeste ziekten redelijk in de hand worden gehouden. Indien de bestrijding chemisch gebeurt, moet wel aan een aantal noodzakelijke voorwaarden worden voldaan. Spuiten met het meest effectieve middel, waarbij zoveel mogelijk wordt afgewisseld om resistentie tegen middelen te voorkomen, met de vereiste dop in de juiste richting met voldoende druk op een goed gekozen tijdstip is daartoe een vereiste. Nooit zal gespoten mogen worden wanneer er nachtvorst wordt verwacht.

Belangrijke bestrijdingsmaatregelen zijn een goede vruchtwisseling en een goede structuur een effectieve uienvliegbestrijding op het plantenbed en het voorkomen van beschadigingen. De chemische bestrijding bestaat uit het aangieten van de planten met een gewasbeschermingsmiddel in de ponsgaten. Indien op andere wijze wordt geplant, is het advies om de wortels van de prei planten gedurende 10 minuten te dompelen. Na het dompelen moeten de planten direct worden geplant. De restanten dompelvloeistof kunnen uitgereden worden over het perceel waar nog prei geplant moet worden.

Meer informatie

Meer informatie

  •